30 Haziran 2008


KINGS OF CONVENIENCE - RIOT ON AN EMPTY STREET

Hey sen okuyucu, elindeki kahveyi bırak! Televizyonu kapat! Arkadaşınla sohbet etmeyi kes! Dinle beni çünkü bu konu çok önemli. Şimdi MP3'lerini, CD’lerini, plaklarını karıştırıyorsun. Riot On An Empty Street'i bulup çalmaya başlıyorsun. Yoksa indiriyor ve üstteki eylemleri birebir tekrarlıyorsun. Aferin, artık yazıyı okuyabilirsin.

2004 çıkışlı alamet-i farikanın her milimetrekaresinde KoC doğallığı mevcut. Tabii kulağını fazla çalıştırmış her bireyin bildiği gibi imaj hiçbir şeydir, doğallık her şey. Bu durumda lekesiz aklımızda sonsuz gün ışıkları doğuran yumuşacık melodiler ve aynen paket lastiği gibi basit fakat fena acıtan sözlere bakacak olursak bu doğallığın otobüs durağı gibi her köşede bulunduğu söylemek hatalı olmaz. Tabii benim betimleme konusunda çığır açtığımı söylemek de aynı kapıya çıkıyor.

Caddede şöyle bir turladığımızda çayır, çimen, bahar dalı ve piknik şarkısı gibi görünüp derinde bir ayrılık bestesi besleyen ve göz pınarlarını şelaleye çeviren Misread, Feist'la yapılan ve bir dönem hayatımı kaydırmış olan "öylesine basit işte" şarkısı Know How, soğuk İskandinav ülkelerinden gelen sıcacık aşk ezgisi Surprise Ice ilk defa bir yazıda ismimi kullandım ve üstelik Kuschel Rock serisi reklamı gibi oldu), yardım çağrısı nitelikli hapishane şarkısı Sorry Or Please, adalardan bir yar gibi gelen Cayman Islands, havada altın rengi ışınların süzüldüğü ve yanakları sıkılası piyanonun hüküm sürdüğü Gold In The Air Of Summer, ve yaz şarkım, kış şarkım, kar şarkım, kiraz şarkım, hüzünlü dans şarkım I'd Rather Dance With You.

Fark edebileceğin üzere Riot On An Empty Street ile ilgili bir tane bile objektif yorumda bulunamam çünkü hayatımı karıştıran albümden bahsederken elbette geçmişimin film şeridi gibi gözlerimin önünden geçmesi normal. Kapağından tut da içindeki her harf vuruşuna dek albümü hayati bir organım kadar sevdiğim de sizin için hastalıklı gibi görünse de benim için “yine” normal. Ama içim rahat çünkü yalnız olmadığımdan eminim; dinleyen herkesin Kings Of Convenience ile bacı, kardeş, emmioğlu olduğu tecrübeyle sabittir, bilirim.

Bir gitar ve bir piyanoyla neler yapabilirsin? Beni aynı anda gülümsetip ağlatarak Mona Lisa'ya dönüştürebilirsin.
Şimdi ise albümü sonuna kadar dinleyip hayallerine yenilerini ekleme vakti senin için!


Sobermag - 15.7.07

Hiç yorum yok: