30 Haziran 2008

KAISER CHIEFS - YOURS TRULY, ANGRY MOB

Tanrı aşkına geri çekilin! Kaiser Chiefs bomba gibi döndü!

Yarattıkları taraftar edasıyla şarkı patlatma hususu sayesinde evlerimizi tribüne çevirmiş bu orkestra şeflerinin Oh My God'dan tutun da Everyday I Love You Less And Less'e kadar tamamı hit olmuş şarkılardan oluşma ilk albümlerinin ardından herkes birbirine aynı soruyu soruyordu: İkinci albüm piyasada mı patlayacak yoksa elimizde mi? Ancak şimdi derin bir oh çekme zamanı. Yeni kayıt Yours Truly, Angry Mob eskisini biraz biraz özletse de hala tahrip etkisi yüksek. Hem sanmayın ki bu etkinin herhangi bir kötü tarafı var; aksine yan etkisi bile doyasıya eğlence...

İlk single'ları Ruby aylar önce elime geçtiğinde "Aman yahu, bu nedir?" diyerek fütursuzca kenara atmıştım. Ve aylar sonra bir gün shuffle sistemi sayesinde yıkıcı gerçekle karşılaştım. Bam! Patlangaç yazarınız Türkiye'den bildiriyor: Bu tekrarı bol kelimelerden oluşmuş şarkı ile artık eteklerim zil çalıyor! Ecnebilerin ifadesiyle "catchy" olarak tabir edebileceğim, yani tuttuğunu yakalayıp diline yapışan Ruby, hem gaza kökleyen nakaratı hem de kıvılcımlar saçan klavye notaları ile albümün tartışmasız (siz tartışın istediğiniz kadar) en büyük hiti... Üstelik grup elemanlarının legodan yapılma dünyaya dalan godzillalar rolünü başarıyla canlandırdığı klip de oldukça akılda kalıcı.

Albümün genel havası ise öncekine nazaran daha siyasi ve sosyal bir tutumda esiyor. Liderlere bol keseden laflar hazırlanmış, nükleer atık muamelesi gören varoşların elinden tutulmuş ve şan şöhretin ne menem bir dengesizlik unsuru olduğuna dem vurulmuş bu tazecik meyve boyunca. Ayrıca İngilizlerin ince espri konusundaki yeteneğini (?) göz önünde bulundurursak burada alkışlanması gereken birileri var; çünkü akıp giden liriklere hayran kalmamak elde değil.

Gelelim bizden size tavsiye köşesine... Toplumsal mesaj için The Angry Mob'u, ilk albümü yadetmek için müthiş bir isme sahip Love's Not a Competition (But I'm Winning)'i, sıkılgan vatandaş muamelesi için Everything Is Average Nowadays'i ve albüm konseptini oluşturan çete hikayesinin açıklamalı özeti için Highroyds'u tuşlayınız.

Tabii hepsine sahip olmak istiyorsanız doğru yoldasınız. Aman bu çeteden başka çetelere takılmayınız.

Sobermag - 4.3.07

Hiç yorum yok: