30 Haziran 2008

FRATELLIS - COSTELLO MUSIC

Gün geçmiyor ki İngiltere yeni bir doğuma daha tanıklık etmesin. Ancak bu sefer kundakta üçüzler var ve bu bebekler aynı The Libertines abilerine benziyor. Peki şirinler mi? Evet. Üstelik dünya müzik ailesi de bu doğumu partilerle kutluyor.

Gelelim bu bebekleri vaftiz isimle kutsamaya. Bunun için rotayı İtalya’ya çeviriyor ve The Fratellis’in İtalyanca’da “kardeşler” manasına geldiğini belirtiyoruz. E iyi de bunlar cidden kardeşler mi? Hayır. İtalyanlar mı? Tcıkk. Her karmaşık hadisenin basit bir cevabı olduğu gibi bu hikaye de üç kelimede sonlanıyor: Davulcunun soyadı Fratelli. The Ramones'un isim konusundaki yaratıcılığından bir parça aşırmış gibi görünseler de (malum bunların da soyadları gerçekte olmamasına rağmen grupta aynı) şikayet minimum seviyede.

Debü albümleri Costello Music ile önceleri "Bizde yapılmışı var" denilerek aşağılanan The Fratellis'in yüzü bugünlerde gülüyor. Çünkü arkalarında iki adet babacan destekçi mevcut: Apple ve Brit Awards. Apple cephesi pek renkli: Flathead isimli şarkı iPod'un mü-kem-mel reklamında kullanıldığından beri hem grubun hem de satışların ivmesi yükseldi. Brit Awards ise fazlasıyla sürpriz yumurta. Kardeşler geçen ay kaptıkları "En İyi Çıkış Yapan Grup" ödülünü evlerinde muhtemelen bir köşeye atmışlardır şimdiye...

Bu kadar tırı vırıdan sonra gelelim albümü tanımaya. Elimde bir adet eğlence paketi duruyor ve bu pakette gürültülü gitarlar, daha da gürültülü davullar, yirmi birlik bünyemi yormaya yetecek kadar hızlı notalar bulunuyor. Önceliği az önce de bahsi geçmiş Flathead'e verelim. Yavaş ritimlerle başlayan şarkının 00.15'te kimlik değiştirip Süpermen olduğunu söylemek lazım. Özellikle barapbapbararara olarak adlandıracağım kısım anti-aging kremi gibi zinde tutuyor insanı. Sırada Everybody Knows That You Cried Last Night var. Şarkının oynak riff'leri üzerine muzır çocuk edasıyla söylenmiş sözler binince, azıcık da gerdan kırınca değmeyin keyfime! Henrietta da ise dünyanın en berbat isminin nasıl güzel bir şarkıya dönüşebileceğini kulaklarınızla duyacaksınız.
Ve Chelsea Digger: Davul, davul, davul, davul, bizimkisi bir aşk hikayesi, davul...

Kabul, The Fratellis Sicilya mafyasını anlatan bir dizinin ismine benziyor olabilir. Ama bu çocuklar kansız. Eh peki cansızlar mı? Çok beklersiniz...


Sobermag - 11.3.07

Hiç yorum yok: