23 Ekim 2006

DRESDEN'IN SÜTTEN BİBLOLARI

Bordo eteklerini savura savura jartiyerlerini gösteren kabare sanatçılarına western filmlerinden aşinayız; ya yirmibirinci yüzyıla ışınlanmış olanlarına ne demeli? "Dresden Dolls" elimizden tutup kendi dünyasına çekiyor bizi...

Amerikanya menşeili grup öyle kalabalık revü ekiplerine benzemiyor. Sağ omzumuzda kalem kaşlı “Amanda Palmer”, sol omzumuzda Fred Astaire cesedi “Brian Viglione” duruyor.
Tanışma hikayeleri en az gösterileri kadar ilginç olan ikili bir cadılar bayramı gecesinde tanışıp grup kurmaya karar verdiklerinde balkabağı tadındaki kabarelerin temeli atılıyor. İsim olarak da Dresden'da üretilen kar beyazı bibloların etiketi çalındıktan sonra gelsin danteller gitsin maskeler...

Grubun Brecht esintili sahnesi biraz Tiger Lillies'e biraz Panic!At The Disco'ya benziyor. Ancak müziği anacaksak diskoyu yakanları saf dışı bırakmamız gerekiyor; zira bebeklere ait ninniler sek karanlık!!
Biraz daha açalım: Panic!At The Disco gibi tiyatro makyajı yapmaları ve hatta onlarla turneye çıkmış olmaları elbette Dresden Dolls'u onlar gibi mainstream malzemesine yakın gürültü grubu yapmamakta. Dolls daha çok Klaus Nomi'ye yakın.
Yazı Panic! At The Disco yazısına dönmeden önce son olarak iki grubun turne esnasında Dolls'a ait "Backstabber" şarkısına beraber klip çektiklerini söylemem lazım. Disko günlerini burada sonlandıralım. Kapa parantez.

Grubun 2004 yılında yayınladığı self titled albümü "Dresden Dolls" belki de en ihtişamlı Londra sokaklarını işaret ediyor. Rahatsız edici akorlarla süslenmiş albümün en alımlı fahişesi, Frankenstein hikayesi tadındaki "Girl Anachronism". Bunun yanısıra "I'm half Jill and half Jack" sözleriyle transeksüelleri de kabilesine katan "Half Jack" ve seks objesine dönmüş bir adamı kolundan çekip içeri sokan "Coin Operated Boy" size verebileceğimiz hizmet dahilinde...

2006'da ise "Yes, Virginia" ile yeniden stüdyo tozu yutan bebekler öncelikle "Dirty Business" melodileriyle ter attırıyor. "Am i the poster girl?" diye soran Amanda'ya "Allah'ına kadar!" demek boynumun borcu.
Ayrıca daha önce bahsi geçen tatlı "Backstabber" ve ismiyle muhafazakarları ayaklandıracak "First Orgasm" da genelleştirilmiş Barbie evinin işleyişini sürdürdüğünün kanıtları...

Siz de uğrayın bir ara. Kimse namussuz sayılmıyor Dresden'da!

1 yorum:

Avm Cadısı dedi ki...

nerelerden geçerek kimleri okuyarak geldim buralara bilmiyorum şimdi ama ilk bu yazıyla başladım blogu okumaya ve okurken birden ne dinlediğimi farkettim, coin operated boy!

geç mi kalmışım, yoksa şu an tam zamanı mı bilemedim, ben biraz dolaşayım en iyisi...