27 Ekim 2006


M.I.A (Mathanginus Arulpragasamus) = Sri Lanka dolaylarında filizlenmiş üzüm salkımı. Londra'ya minik bir fide olarak gönderilen M.I.A'nın asi bir familyadan geldiği, damarlarında sanatsal renkli, neonlu meonlu klorofil dolaştığı ve gündüzleri oksijen alıp geceleri nota olarak üflediği söylenmektedir. Çevre dostu olup meyvesi pek lezzetlidir.

M.I.A kimdir?
Babası azılı Sri Lanka devrimcilerinden olan M.I.A ülkemizde bolca yetiştirilen apolitik neslin beslenme ortamına benzer bir ortamda büyümediğinden oldukça şanslı; ancak şans dediğin biraz da şanssızlığından kaynaklı. 11 yaşında ülkesinden sürülen melezin savaşın ve direncin her türlüsünü görmesi onu güçlü kılan ve ağzının fermuarını çekmesini engelleyen unsur. Bu da lafı dolandırmadan müziğine gelmemizi gerektiriyor. Ama beni ilgilendirmiyor ve tırışkadan bilgilere devam ediyorum.

M.I.A nedir?
"Maya'nın okunuşu hahaha!" diyenlere masumane bir öpücük gönderiyor ve "Ne zekisiniz kuzum!" diye sesleniyorum. M.I.A, devrimci kızın hem Sri Lanka'dan hem de Londra sokaklarından aşina olduğu kelimelerin açılımı: Missing In Acton.
Mülteciliğin ve iki ülkeye de ait olmamanın verdiği kaybolma hissine açık bir gönderme yapıyor üzüm.

M.I.A'nın bu blogla alakası nedir?
Grafitti ve film yönetmenliğiyle uğraşırken Justine Frischmann tarafından keşfedilerek müzik dünyasına zıplaması ve dünya müziğini hipapla harmanlayarak (NME klişeleri) gönlümüze okaliptüs ferahlığı getirmesi. Afrika tamtamları yardımıyla güm güm atması, pist müziği yapıp yine de pistlerde çalınmayacak kadar underground olması ve tüm bunları "Arular" albümünde gerçekleştirmesi. Bkz. “Arular”- üç satır aşağısı...

Arular kimdir?
M.I.A'nın babası.

Arular nedir?
M.I.A'nın debüsü. Kanınızı kaynatacak melodilere ve İspanyolca kelimelere doyuracak şarkı sözlerine sahip hindistan cevizi suyu tadında Asya turu.
Filistin Kurtuluş Örgütü'yle ilgili şarkı sözleri bulunduğundan MTV'den veto yiyen "Sunshowers"ı, "Arabada beş, evde on beş" tadında ilerleyen ve bu ilişkiyi "Yea, what can i get for 10 dollar? Anything you want." sözleriyle kanıtlayan "10 Dollar"ı, devrimci ruhuyla kılıç kuşandıran manifesto nitelikli "Pull Up The People"ı ve London Calling göndermesiyle başlayan "Galang"ı da içermektedir.
2005'te Mercury Music Prize'da "yılın albümü" adayı olmuş, ancak ödülü Antony And The Johnsons'a kaptırmıştır.

Yazar Notu
Şaka değil, üzüme benziyor be bu kız! Yiyor yiyor doymuyorum.

Hiç yorum yok: