25 Eylül 2006



SOVYET BONİBONU

Rusya'nın soğuk havasından sıcacık ruhuyla korunmuş, piyanosunun başından kalkmadan yirmilerini yarılamış bir bonibondan bahsedelim mi? Regina Spektor.

Uzun bir süredir listemde beklemeye aldığım Regina'nın günü bugünmüş. Sevilmeyen bir müziğin bile günü gelince sevileceğini düşünenlerdenim. O nedenledir ki yine de "nötr" kaldığım Regina'yı yağmurlu günlere davet edince pek keyif aldım sohbetinden. Zira "dişi ozan" dediğimiz üstün ırka ait bu genç güzelin yumuşacık sesi, beat box'larla süslediği hiphop vari kadife müziği ve kâh hoppidi hoppidi hoplatan kâh stratosfer ateşlerinde yakan sözleri ve doğu'nun buz gibi güzelliği insanı yormaya yetecek kadar tasvir yaptırıyor gördüğünüz gibi.

2004 yılında ilk albümü "Soviet Kitsch" ile müzikçalarların kucağına atlayan Regina amatörlüğün verdiği tatlı heyecanı dinleyiciye de aşılıyor. Özellikle, kemoterapi gören bir kadının dört çocuğuyla limuzine atlayıp yaptığı gezintiyi anlatan "Chemo Limo"nun özlemle karıştırdığı huzursuzluğu tatmak ve bu şarkının daha otuzuna basmamış bir kadından çıkmış olduğunu bilmek fena yapıyor insanı. Şarkının da zaten kulağımda ve aklımda yüzüncü dönüşü...
Yine "The Flowers" da piyano tuşlarının sert darbeleriyle anlattığı solgun çiçek hikayesiyle ön plana çıkanlardan. Bir tatlı, bir acı ki sormayın gitsin!

Tarih 2006. Regina'nın ikinci albümü "Begin To Hope" raflarda. Soviet Kitsch'in can alıcı noktalarına rağmen Begin To Hope'a hakim olan ana duygu, Sovyet bonibonunun olgunlaşmış olması. Albümün açılış parçası ve single'ı "Fidelity", bir çırpıda söylenen nakaratı, karmaşık yapısıyla Begin To Hope'un en "başarılı" şarkısı. Ancak müthiş bir "Apres Moi" yorumu ve "Samson" adlı kağıt kesiği de çip yapıp beynime takmak istediklerimden. Bir düğme olsa, bassam da kafamda çalınmaya başlasa. Reset atmazdım billahi...

Tori Amos ve Fiona Apple'la bolca mukayese edilen kızımızın aslında bu starlarla piyano hariç paylaştığı çok büyük bir ortak yön yok. İlla ki benzetilecek birileri varsa o da "CocoRosie" olmalı. Zira iki isme de hakim olan nokta hiphop'la piyanoyu demetleyip çocuksu bir sesle şarkıların üstesinden gelmeleri. Ve anlattıkları ilgi çekici hikâyeleri...

Kızları geçtim. Kızlar sadece dinleyip içlensin.
Erkekler sözüm size: Bulun onu ve hemen evlenme teklif edin!

4 yorum:

Unknown dedi ki...

regina cidden bonibon ya. bu kadar sempatik ve yetenekli aynı anda nasıl oluyor anlamıyorum. sevgi doluyorum kendisine karşı.

ezgi dedi ki...

ben de boş değilim hani. cebime şeker doldurup kucağına boşaltmak istiyorum. kırlarda koşmak oynamak...

ugur parildak dedi ki...

her güzel sarki soyleyenle evlenseydik bir haremimiz olurdu bayan starcrazy..

fakat regina yi bir arkadasin tavsiyesi üzerine (isim vermek istemiyorum kendisine asik oldugumu belirtecegim sadece) dinledigimi ve bayildigimi da belirtmeden gecemeyecegim..

ezgi dedi ki...

dini bütün bir şahsiyetseniz dörde kadar yolunuz var bayım azuth... ama monogami güzeldir; az daha bekleyiniz.