23 Temmuz 2006

SIRADAN İNSANLAR, FARKLI SINIFLAR

dans pistlerinin vazgeçilmezi, kayıp insanların marşıdır pulp!

ıslak rüyaların, tamamlanmaya niyeti olmayan ergen krizlerinin, sokak kokulu geçmişlerin, "biri bizi gözetliyor" insanlarının intikamını almaya yeminli grubun gelmiş geçmiş en başarılı "ironi" topluluğu olduğunu bilmeyen var mı? varsa kapı açık, arkanı dön ve çık ey o "bir" kişi!!

grubun demirbaşı, taçsız kralı, adının başharflerini isa'yla paylaşan isa karşıtı jarvis cocker'ın "ingiliz serge gainsbourg" olduğunu söylesem hata etmiş olmam. zira onlar kadar sekse düşkün ve ağzının fermuarı bozuk iki söz yazarı, onlar kadar çatal fakat teatral sesli iki vokalist daha gelmemiştir dünyaya. üstelik jarvis cocker, gainsbourg tribute'u "monsieur gainsbourg revisited"de "je suis venu te dire que je m'en vais- i just tell you that i'm going" parçasını seslendirmiştir.

ukala jarvis, yazdığı her şarkıyla ayrı ayrı iç geçirtmiş, kimi zaman güldürmüş, kimi zaman daha az güldürmüş ama hep "helal olsun!" dedirtmiştir. örnek mi? hemen en çok bilinen şarkısı "common people"da yunanlı zengin kıza sarfettiği şu dizeyi (paragraf diyeyim) ele alalım ki laf giydirme sanatını öğrenelim, coşalım:

"mesela paran olmasın" dedim "ne komiksin" dedi, "öyle mi? bak bakalım senden başka gülen var mı burada..."

üstelik jarvis sadece söz yazımında mikropluk etmemiş, 1996 tarihli brit awards'ta, sahnede çocuk korosuyla salınarak şarkı söyleyen michael jackson'ın önüne atlamış, arka nahiyesini göstermiş, korumalar tarafından kovalanırken birkaç tur atmış, üstüne bir de tepelere tırmanmış ve bu müthiş görüntüsüyle bizim de gönlümüzde yükselip başı arşa değecek vaziyete gelmiştir. ancak o yıl pulp dünyanın en prestijli ödülü kabul etiğim mercury prize'ı da almıştır. dahası az önce sapkınlığından dem vurduğum haliyle, bir gece ansızın kız arkadaşının odasına tırmanmış, hemen ardından aşağı düşmüş; kaş yapayım derken göz çıkarmış, bunun yanısıra kafa kol çıkarmış ve neticede bir süreliğine tekerlekli sandalyeye mahkum olmuştur.

pulp, 83'ten 2001'e yedi adet albüm yayınlamış, bunlardan "his n hers", "different class" ve "this is hardcore" üçlemesi kulaklara taht kurmuştur. "his n hers" bir geçiş albümü, "different class" pulp'ın eğlenceli yüzü, "this is hardcore" ise acıklı tarafıdır. grubu tanımak için üçünü de dinlemiş olmanız şarttır. şarkı önermiyorum zira ayırt edemiyorum, hepsi çocuklarım gibi...
ama sözlerine dikkat etmenizi, jarvis' in ah ve oh'larına kanıp hayallere dalmamanızı tembihlemek asli görevim, zira jarvis (adı o kadar güzel ki hecelemek istiyorum) kanımca morrissey'den sonra gelen en mühim şarkı sözü yazarıdır.

bilen bilir, "pulp", "ucuz, basit" demektir fakat pulp'ın başarısı asla ucuz olmamıştır... ironisi de buradan başlamamakta mıdır zaten?

Hiç yorum yok: