8 Mayıs 2006

İSKOÇ FEDAİLERİ

Tarih kitaplarının gediklilerinden Franz Ferdinand'ın gün gelecek de birkaç İskoç veleti tarafından tahtından edileceği kimin aklına gelirdi?
Peki bu devrimciler o günden bu yana girdikleri savaşta önde gidebildi mi? Yoksa çok mu yara aldı? Hepsinin cevabı aşağıdaki satırlarda...

"Franz Ferdinand" albümünden çıkan ilk single "Take Me Out" 70'lere benziyor, günümüz müziğine nanik yapıyordu. Arada "Ya The Strokes?" diyenler çıktı ancak bunlar da müzikten anlamıyorlardı.
Bu albümde ilk şarkı "Jacqueline"den son şarkı "40 Feet"e kadar her eser atlanmadan dinlenebiliyor, "kaset" mantığı albümün her köşesinde hissediliyordu. Müzik, eğlence isteyenleri yerinde bir dakika oturtmuyor, indie içine göbek havas katarak can evimizin yağlarını yaktırıyordu. Ancak "iki tek atacağım bugün" diyene de "Auf Achse" gibi rakılık malzeme çıkarıyordu.
Grup, şarkılar boyunca kah BBC 2'da kah okul koridorlarında dolaşıyor, "Michael"la erkeklere "Tell Her Tonight"la kadınlara serenat yapıyordu. Hatta "This Fire"la Roma'yı yakıyordu. Her birinde ayrı hikaye anlatıyor ve yaklaşık kırk dakika boyunca elinizden tutup farklı diyarlara götürüyordu.
"Franz Ferdinand" yeni bir gruptan değil ancak Tanrı'nın el verdiklerinden çıkabilirdi...

Bilirsiniz, yeni grupların ikinci albümleri hep tehlikelidir. Hele ki birincisi dünyanın yedi müzik harikasından sayılmışsa...
Franz Ferdinand da yapabileceğinin en iyisini zaten yapmış olduğundan, ikinci albüm "You Could Have It So Much Better... With Franz Ferdinand" çıktığında elimize "fena değil ama birincinin yanında hava civa" dedirtecek bir şarkı dizini düştü. Evet, daha iyisini vaadetmişlerdi ama bu vaat yalnızca albüm isminde kalmıştı.
İlk single "Do You Want To"nun yanısıra "Walk Away", "The Fallen", "You Could Have It So Much Better" gerçekten güzel şarkılardı; ancak beş parmağa ulaşılamamıştı. Yani debut lanetini kırmak mümkün değildi. Hatta single'lardan birinde bulunan Air kavırı "Sexy Boy" albümdeki tüm şarkılardan daha güzel yorulanmıştı ne yazık ki.

2007'de çıkması beklenen üçüncü albümün can simidi mi yoksa FF'in denize atlamadan önce beline bağladığı fazladan bir ağırlık mı olacağını göreceğiz hep beraber. Ama umut, kulağın ekmeği...

Hiç yorum yok: