7 Mayıs 2006


DİKKAT! BAĞIMLILIK YAPAR

Sene 96... Dünya birbirinin tıpkısı müziklerden sıkılmıştı. Kendisi tok ama güzelliğe aç sesler etrafı sarmıştı. Ama bir gün perde açıldı ve şaşaalı glam gösterisi yeniden başladı...

Ayna karşısından kalkıp sahnelere inen "kırılgan bebek" Brian Molko önderliğindeki Placebo, henüz ilk albümleriyle tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Manen hermafrodit Molko'nun "Nancy Boy" gibi otobiyografisine yakın bir şarkı yapması ve bunu gerçek müzik duymak isteyenlere en çıplak haliyle sunması Placebo'yu büyükler ligine davet etti. Bu self- titled albümde bulunan her şarkı diğeriyle yarışıyordu ve hepsi de birinciliğe oldukça yakındı. Fakat nezdimde akıllara zarar yazar "Genet"nin ilham kaynağı olduğu "Lady Of The Flowers" tacı taktı. Placebo da yükselmesi için gerekli bütün övgüleri kaptı.

Debut'den iki sene sonra grup, önüne kırmızı halılar serdirecek albümü yaptı: "Without You I'm Nothing"... Albüm; şaşırtıcıydı; kışkırtıcıydı; samimiydi ve en önemlisi vaadettiği duygular, elinizi atabileceğiniz kadar yakındı. Ve dinleyeni Placebo dünyasına çekerek zincirledi. Onu kazara duymuş olanlar, debut sonrası bilinçli satın alanlar, herkes bu şarkılardan çıkma sihrin etkisindeydi. Glam tanrısı Bowie'nin de katkıda bulunduğu albümde "Without You I'm Nothing", "Crawl" gibi eserler kanınızı dondurur, "Scared Of Girls" ve "Pure Morning"ler ise damarlarınızı yeniden işletirdi.
Placebo diskografisi "Without You I'm Nothing" olmadan hiçbir şeydi...

Ve bir çift sene daha geçti. Romantik addedilen Placebo deri değiştirdi. İçinde hip hop'tan rock'a her baharat bulunan "Black Market Music" isimli bu yemek kimilerine "ağır" gelirken kimilerinin "en sevdiklerinden" oldu. Black Market Music kara borsaya düşmeye oldukça meyilliydi; zira placebo tarihinde en çok satılan albüm olmuştu. Buradan çıkma "Special K" ise uyuşturucu niteliğe sahip sözleri ve melodisiyle listeme "en sevdiğim Placebo şarkısı" olarak giriş yaptı. Ayrıca yine bu albümden çıkma "Haemoglobin" de grubun yaptığı en tuhaf şarkıydı.

Bilin bakalım sonraki albümün tarihi kaçtı? "İkişerden gidiyor değil mi?" diyenler, yanıldınız! Bu sefer grup üç seneyi devirdi.
Elimize düşen "Sleeping With Ghosts", ismine rağmen cismi çok nitelikli olmayan, zayıf bir Placebo albümüydü. Molko ve yandaşları belli ki hayaletlere uyuya uyuya hayalet müzik yapmaya başlamışlardı. "This Pictures" gibi hit sayılabilecek şarkılar, ilk albümlere oranlara oldukça etkisiz kalıyordu. Bir "Bitter End" ve "Plasticine" vardır yalnız; hiç haketmez bu albümde olmayı. Ama grup dediğin arada bir şaşırtmalı öyle değil mi?

Ve eski adım sayısına geri dönen Placebo takvimler 2006 ile değiştiğinde nihai albümleri "Meds"i yayınladı. Evet, Meds ilaç gibiydi; ancak hastalığımıza yanlış teşhis konmuştu ve maalesef beni yine "Without You I'm Nothing"de bıraktı. Büyük umutlarım yoktu açıkçası; ancak yeniden gitarlara döndüklerini duyduğumda sevinmedim desem yalan olurdu. Ta ki albümü dinleyip gitarın sadece "çalındığını" anlayarak Meds'i son sıraya yerleştirene kadar... Albümde "Meds, Space Monkey, Pierrot The Clown" gibi birkaç çok iyi şarkı olmasına rağmen Placebo'yu kurtaramadı gözümde. "Sleeping With Ghosts" için söylediğim sözleri bile geri aldırdı hatta. Ama alışmışlık var serde...

Gösteriye şimdilik ara verildi; ancak filmlerin ortası her zaman sıkıcıdır, bilirsiniz. Bu gruptan ümidinizi keserseniz beni okumayı da kesiniz!

Placebo acınızı dindirir... Placebo acı verir...
Placebo adrenalininizi düşürür... yükseltir...
Placebo'yu yuttuğunuz anda mutlusunuz demektir...

Hiç yorum yok: