30 Haziran 2008

FUJIYA & MIYAGI - TRANSPARENT THINGS

Çekik gözlü olmayıp kendine Japon süsü veren insanları bilir misiniz? Benim tanıdığım biri yerli ikisi yabancı üç isim var. Queens Of Japan, Fujiya & Miyagi ve Bülent Ersoy. Bugün ortanca elemandan bahsedeceğim, diğer ikisini bilahare anabilirim.

Fujiya & Miyagi Japon kültürüne hayran iki Britanyalı. Nüfus cüzdanlarında Steve ve David yazan ikilinin kurduğu grupta bir de Matt Hainsby bulunmakta fakat kendisini neden anmıyorlar bilemeyeceğim. Oysa ki Fujiya & Miyagi & Jin gibi bir isim fena olmazdı. Lost çamuruna bulandığımdan Jin harici bir Japonik isim bulamamam da ayrı bir mesele tabii.. Grubu yetmişlerden etkilenmiş elektronik akıma dahil edebiliriz. Zaten sevdikleri isimler arasında bu dalın en hoş kokulu çiçeklerinden (iğrenç benzetme ama n’apalım) Can ve Kraftwerk görülüyor. Bunun haricinde listelerinde Serge Gainsbourg ve zevcesi Jane Birkin, Bowie, The Velvet Underground ve Will Oldham'dan tutun da Prince ile Aphex Twin'e dek geniş bir Japon işi yelpaze mevcut.

Bu kadar laftan sonra iyisi mi 2006 çıkışlı şeffaf tül kıvamlı albümleri Transparent Things'e geçelim. Bu uzunçalar aslen konsept bir çalışma. Alışveriş merkezinden ne var ne yok alıp tek tek şarkı ismi yaptığınızı düşünün. Fotokopi makinesi, silindir, kaset, Reebok ayakkabılar vs... Tabii bu kategoriye dahil olmayan köprücük kemiği, bilek burkulması gibi tıbbi hadiseler de yok değil. Saçma gibi görünebilir ama dinleyince daha çok "Yuh, bu nasıl gelmiş akıllarına?" diye düşündürdüğü için albüm hem farklı bir yerde duruyor hem de insanı dart yapıp tam ortasından vuruyor.

Bi kere çok eğleniyorsunuz! Örneğin az önce bahsettiğim tıbbi şarkı Collarbone'da Japon'dan modifiye gençler müthiş bir vücut haritası çiziyor bize. "Ayak kemiği bilek kemiğine bağlıdır, bilek kemiği incik kemiğine, incik kemiği diz kemiğine, diz kemiği uyluk kemiğine, uyluk kemiği kalça kemiğine, kalça kemiği bel kemiğine, bel kemiği köprücük kemiğine, köprücük boyun kemiğine, boyun kemiği kafatasına..." Sözlere bakınca yüzünü ekşiten varsa gelir limon gibi sıkarım kendisini. Çünkü bu şarkı steril iplerle kendisine dikiyor insanı. Eh anlamadınız mı? Belden aşağısını kastetmesinin nedeni "Siz hala dans etmiyor musunuz?" diye sorması.
Yine bir Ankle Injuries var ki sayesinde ha babam tekrarlanan Fujiya ve Miyagi isimleri eşliğinde egzersiz yapıyoruz. Gittikçe artan temposuyla şarkı twistten başka şans bırakmıyor insana. Elektroniğin en sevdiğim kısmı da bu zaten, vücut her halükarda hareket etmeye hazırlıyor kendini. Dinlemenizi salık vereceğim diğer şarkılar "I look through transparent things and I feel okay" sözüyle kalbimi çalan Transparent Things, "Just pretend to be Japanese" cümlesiyle grubun nihai amacını özetleyen Photocopier, kulaklık mekanizmasını anlatan In One Ear & Out The Other ve seksenlere göndermede bulunan Casettesingle.

Aslında konsept albümlerde bir şarkıyı diğerinden bağımsız addetmeyeceğimiz için siz iyisi mi sırasını bozmadan bu albümü "kaset" mantığı ile dinleyin. Bakın ben kefilim. Sevmezseniz mail atın, hemen evinize saatli bomba göndereyim.


Sobermag - 8.4.07

Hiç yorum yok: