27 Şubat 2007

HELSINKI'DE BEŞ MİNARE

Kuzeyden babam çıksa yerim mottosu farklı bir yol alıyor. Eskiden sadece memleket bazında kuzeyli diye çağırdığımız adamlar artık kıtalarına bakmaksızın kendilerine farklı bir şehir ismi koyup ortada salınıyor. İsveçli I'm From Barcelona'nın ardından bugün bir ters orantı var karşımızda. Ve bu sefer tombaladan çıkan babamız Avustralya doğumlu, Helsinki'den ilham alan bir mimar. Üstelik genlerine şükredeceğimiz kadar da fiyakalı...

En küçük yapıtaşımız olan notaların çocukluk hissi Architecture In Helsinki'nin başlıca karakteristiğini oluşturuyor. Şarkılar çoğunlukla süt gibi ve hatta ruh gibi geziniyor. Su sesi gibi dinlendirip kuş sesi gibi cıvıldatıyor.

2003 yılında debü albümleri Fingers Crossed ile zaman yolculuğuna başlayan grup bugün 2006 tarihli We Died, They Remixed ile virgül attığı bu yolculukta altmışlarla ikibindoksanlar arasında gidip gelmekte.
İncelememize altmışlar yelpazesinden bir örnekle, yani Maybe You Can Owe Me ile başlayalım. Tatlı The Velvets esintilerinin Psapp'le birleşmesinden doğan çocuk gibi bu şarkı. Cinsiyeti kız olsa gerek.
Hadi biraz el çırpıp yetmişlere kayalım. Baloncukların patlayıp durduğu The Owls Go'da sevimli bir genç kız vokali duyuyoruz. Fonda yöresel kaşık sesleri akordeonla dans ederken TRT çocuk korosu da baykuşları kovalıyor. Sanırsınız bir dağda bir tarladayız, sanırsınız bir yaşındaki çocuğun bile dile geldiği şarkıda torun torba göbek atmaktayız.
Haydi hop, ikibin bilmemkaçlara atlayalım Do The Whirlwind ile! Madem retro çağlarda yaşıyoruz, o zaman ikibin bilmemkaç dediğim dönemin birebir altmış kopyası olduğunu da belirtmeden geçmeyim. Ama elektroniğin altmışlarda kömür ütüsü manasına geldiğini düşününce işte bu yüzden bu şarkıya retro demek durumundayım, iki tarafa da ait değil çünkü. Ama çok şeker; yanaklarını sıkasım geliyor.

Devir çizgi film ruhunu koruma devri. O zaman I'm From Barcelona gibi sevdiğimiz bir grubun Helsinki'deki müzikal ikizinden gelen çağrıyı değerlendirmek gerekli. Sürrealist bir soyağacı gibi oldu farkındayım ama hepimiz Adem'den gelmedik mi sonuçta?

2 yorum:

Sera dedi ki...

Finger Crossed'u sevdim ben Remixed'i değil.

ezgi dedi ki...

remix albümünün adı yeter : )